Transmisia prin curele / lant disponibile pentru 172 de mărci de automobile
Producători de Transmisia prin curele / lant :
Angrenaje cu curea și lanț: principiu de operare, defecțiuni, reparare și înlocuire
Angrenajele cu curea și lanț sincronizează rotația arborelui cotit al motorului și arborelui cu came. De asemenea, ele pun în funcțiune și accesoriile motorului.
Principalele tipuri
După scopul lor:
- Angrenaj de distribuție. Acest tip de angrenaj poate utiliza atât curele cât și lanțuri.
- Angrenaj auxiliar. Se folosesc doar curele.
După tipul curelei:
- Curea trapezoidală cu nervuri. Cuplul motor este transmis prin intermediul forței de frecare.
- Curea cu dinți. Principiul de operare a sistemului se bazează pe prinderea dinților curelei în canelurile pinionului.
După tipul lanțului:
- Lanț cu role. Constă din zale alternative de două tipuri.
- Lanț cu lamele. Acesta este realizat din mici lamele metalice și bolțuri.
Componentele principale și specificul funcționării angrenajelor cu curea și lanț
Pentru tensionarea corespunzătoare a curelei sau lanțului se folosesc întinzătoarele. Angrenajele cu curea au fulii manuale sau automate. Angrenajele cu lanț au un întinzător hidraulic special cu o placă de alunecare. Sistemele de angrenaj auxiliar includ mult mai multe unități. Aici găsiți role de ghidare care modifică traseul curelei și asigură contactul acesteia cu fuliile auxiliare ale motorului.
Cele mai frecvente defecțiuni
- Uzarea materialului curelei. Acest lucru se poate întâmpla din cauza tensionării insuficiente a curelei, alinierii necorespunzătoare a fuliei sau instalării unei piese noi pe componente de angrenare vechi.
- Deteriorarea stratului de țesătură sau cordonului de tracțiune. Motivele pentru acest lucru le constituie balansarea curelei și venirea în contact a curelei cu alte componente, cum ar fi flanșe sau șuruburi.
- Alunecarea și supraîncălzirea curelei. Acest lucru se poate întâmpla atunci când componentele devin unsuroase din cauza garniturilor slabe.
- Apariția crăpăturilor, canelurilor sau crestăturilor pe rolele întinzătoare. Pot fi determinate de strângerea exagerată a curelei.
- Blocarea rolei întinzătoare din cauza deteriorării rulmentului.
- Defectarea întinzătorului hidraulic al lanțului. Cauzele le pot constitui blocarea valvei, slăbirea arcului sau înfundarea pasajelor, determinate de schimbarea tardivă a uleiului.
Metode dovedite de prelungire a duratei de funcționare a sistemului
Tensionarea corespunzătoare a curelei sau lanțului asigură o funcționarea de durată și fără probleme a mecanismelor. Aceasta trebuie reglată nu doar la instalare, ci și în timpul operării. Toate componentele angrenajelor cu curea sau lanț trebuie înlocuite la set cu rolele întinzătoare și de ghidare, cu întinzătoare și, în caz de nevoie, cu fuliile unităților angrenate. De asemenea, trebuie să schimbați la timp uleiul de motor. Uleiul contaminat afectează în mod negativ funcționarea întinzătoarelor, reducând astfel eficiența și durata de funcționare a angrenajelor cu curea și lanț.
Ce trebuie să știți despre repararea angrenajelor cu curea și lanț
Aceste componente nu pot fi reparate. Dacă se defectează, trebuie înlocuite. Utilizarea pieselor uzate poate determina defectarea motorului și a accesoriilor acestuia.
Motordoctor.ro: doar piese de înaltă calitate pentru vehiculul dumneavoastră
Magazinul nostru online vă oferă o gamă vastă de piese de schimb pentru orice marcă de mașină. Veți putea cumpăra componente potrivite sau angrenaje cu curea și lanț chiar dacă aveți o mașină retro. Datorită sistemului nostru de căutare simplu, veți găsi piesa necesară ușor și rapid.
Motordoctor.ro garantează Curele de înaltă calitate la prețuri foarte atractive.
Economiseşte pe costuri de livrare Livrare gratuită pentru comenzi de peste 570 RON
Veți primi piesele auto comandate în termen de câteva zile lucrătoare